sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Keittiön kaapistot, työtasot ja lattia



Edellisessä postauksessa jo mainittiin kuinka tärkeää keittiön puhtaanapito on hygienian kannalta.

Ruoanvalmistuksen yhteydessä pinnoille ja lattialle kertyy rasva- ja valkuaislikaa sekä murusia ja roiskeita. Rasvaisille pinnoille taas kiinnittyy helposti pölyä. 

Keittiön pinnat kannattaakin päivittäin pyyhkiä.


Näillä ohjeilla pidät keittiösi puhtaana ja viihtyisänä!



KAAPISTOJEN PUHDISTUS



pintamateriaali: muovilaminaatti

puhdistusaine: astianpesu- tai yleispuhdistusaine

siivousvälineet: kalustepyyhe ja imuri
   
kuinka usein: tarkistetaan kerran viikossa, puhdistetaan tarvittaessa


Puhdista kaapistojen ovet puhdistusaineliuoksessa kostutetulla kalustepyyhkeellä.

Puhdista kaapit ajoittain myös sisältä
> Tyhjennä, imuroi ja pyyhi
> Tarkista samalla elintarvikkeet tuholaisten varalta

_________________________________________________________________________________


  • Valitse keittiöön helposti kuivuvia siivouspyyhkeitä. Ripusta ne aina ilmavasti kuivumaan.

  • Jos pyyhe likaantuu, vaihda se uuteen tai pese pyykinpesukoneessa materiaalista riippuen.

_________________________________________________________________________________


YLÄPÖLYN PUHDISTUS

Muista puhdistaa joskus myös kaapinpäälliset, hyllyt ja tasot, jotka eivät ole käden ulottuvilla.

pintamateriaali: muovilaminaatti

pesuaine: astianpesu- tai yleispuhdistusaine

siivousvälineet: kalustepyyhe, suihkepullo

kuinka usein: kerran kuukaudessa

1. Täytä suihkepullo pesuaineliuoksella pakkauksen annostuksen mukaan.
2. Suihkuta pyyhkeeseen pesuaineliuosta ja pyyhi tasot.

Kostea pyyhe ei sido niin hyvin pölyä kuin nihkeä pyyhe.


_________________________________________________________________________________


RUOKAPÖYTÄ JA TUOLIT


pintamateriaali: lakattu puu

pesuaine: astianpesu- tai yleispuhdistusaine

siivousvälineet: kalustepyyhe

kuinka usein: ruokapöytä ruokailun jälkeen, tuolit tarvittaessa(vähintään kerran kuukaudessa)

Suihkuta pyyhkeeseen puhdistusaineliuosta ja pyyhi.


_________________________________________________________________________________


LATTIA


pintamateriaali: joustovinyyli

pesuaine: astianpesu- tai yleispuhdistusaine

siivousvälineet: imuri tai mikrokuitumoppi kuivapyyhintään, levykehysmoppi ja lankaosa (mikrokuitumoppi käy myös) sekä siivoussanko kosteapyyhintään

Huomaa, että jos pelkästään imuroit keittiön lattian, siihen voi jäädä tahroja ja pinttynyttä likaa.

kuinka usein: viikottain, tarvittaessa useammin


Kuivapyyhintä

Imuroi tai moppaa irtolika ja pöly. Jos käytät mikrokuitumoppia, pese mikrokuituliina konepesussa.

  • Jos käytät imuria, MUISTA: Hyvä työasento on silloin kun kätesi ollessa ojennettuna imurin suutin on kohtisuorassa lattian pintaa vasten. Säädä imuputki sopivan pituiseksi. Kierrä imuputki selän taakse. Seiso selkä suorassa. Imuroi liikuttaen suutinta rauhallisesti edestakaisin.
  • Pölypussin tulee vaihtaa kun se on kolmasosaltaan täynnä, muuten imuteho heikkenee ja imurointi-ilma haisee. Yleensä imureissa on merkkivalo, merkkiääni tai värillinen merkkilevy, joka ilmoittaa pölypussin vaihtamisen tarpeesta.
  • Jos käytät mikrokuitumoppia, lue kostepyyhintäosuudesta oikea työtapa.

Kosteapyyhintä

1.Ennen kosteapyyhintää poista irtolika ja pöly.

2. Annostele siivoussankoon pakkauksen ohjeen mukaan oikeassa suhteessa pesuainetta ja vettä. Kostuta lankaosa ja pyyhi sitten lattia tilassa järjestelmällisesti. Keveintä on työskennellä selkä menosuuntaan kuljettaen moppia lähellä vartaloa, s-kirjaimen muotoista liikettä tehden. Käytä molempia käsiä ohjaamaan moppia.

3. Mopin lankaosa pestään käsin ja kuivatetaan huolella ennen siivouskomeroon laittamista.
HUOLEHDI LANKAOSAN SÄÄNNÖLLISESTÄ KONEPESUSTA HOITO-OHJEMERKINTÖJEN MUKAAN

                          

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti